Voedselverspilling: een probleem?!

Voedselverspilling

Gepubliceerd op: 31 maart 2016

1/3 van ons voedsel wordt niet gegeten. In de gehele keten vindt verspilling plaats, in de landbouw (23%), horeca (14%), verwerking en opslag (12%), supermarkt (9%), levensmiddelenindustrie (5%) en niet te vergeten bij de consument thuis (38%). Zie ook de factsheet van het voedingscentrum.

Eten weggooien vinden we bijna allemaal wel zonde, tenminste 86% van de Nederlands heeft van huis uit meegekregen dat het eigenlijk echt niet kan. Echter, 84% van diezelfde Nederlands verspilt voedsel (Bron: Rabobank). Weliswaar in verschillende mate, maar gemiddeld toch ongeveer 50 kg per persoon. Dit komt neer op ongeveer €150 dat in de vuilnisbak verdwijnt! De oorzaken van het verspillen van voedsel lopen nogal uiteen: te veel ingekocht, te lang bewaart, te veel gekookt of gewoon niet lekker. 41% van de Nederlanders vindt ook dat we minder moeten verspillen, minder eten en drinken in de afvalbak of het afvoerputje. Zie ook het sprekende filmpje, dat wat meer op de horeca is gericht, onderaan dit bericht.

Hoe kunnen we hier nou verandering in aanbrengen, is er wellicht een rol voor technologie weggelegd?

Vind u dit een probleem en zo ja, wat denkt u dat een oplossing kan zijn?

Agenda / Evenementen

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.