Wat vinden wetenschappers van de gepersonaliseerd dieetadvies op basis van DNA en bacteriën?

Gezonde Voeding

Gepubliceerd op: 13 september 2017

Veel mensen zijn op zoek naar het geheim van een fit en gezond leven. In de loop der jaren zijn er verschillende diëten en trends opgedoken die als ‘sleutel tot succes’ werden bestempeld: soms onzin, soms effectief en soms gewoonweg bizar. Op die zoektocht wordt tegenwoordig ook “gepersonaliseerde voeding” genoemd: voedingsadviezen die naar verluidt gebaseerd zijn op onze eigen genen of zelfs de bacteriën die in onze ingewanden leven. Wat vinden wetenschappers van deze ontwikkeling? 

De belofte van gepersonaliseerde voeding.
Gepersonaliseerd dieetadvies, zoals precisiegeneeskunde, is gebaseerd op de realisatie dat wat voor één persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor een ander werkt. Want we zijn allemaal uniek en we weten dat onze genen een grote impact hebben op onze gezondheid. Het klinkt dus erg logisch om gebruik te maken van de informatie over onze genen en een aangepaste ‘handleiding’ per individu over gezond eten te ontwikkelen. De oprichter van een bedrijf genaamd Viome, die de microbiomen van haar klanten (specifiek de darmbacteriën) en andere biomarkers controleert en deze gegevens gebruikt om een gepersonaliseerd dieetadvies te geven, beaamt dit. Maar een geregistreerde voedingsdeskundige en woordvoerder van de Academie voor Voeding en Dieetkunde, vertelt Business Insider dat deze testen nog geen bewezen praktische toepassingen hebben.

John Mathers, directeur van het Human Nutrition Research Center aan de Universiteit van Newcastle vertelt aan dit media dat onze darmbacteriën ons metabolisme, immuunsysteem en andere aspecten van gezondheid beïnvloeden. Maar deze complexe interacties en relaties worden nog niet helemaal door gezondheidswetenschappers begrepen. Tot op heden hebben ze weinig bewijs van hoe bepaalde voedingsstoffen, voedingsmiddelen of dieetpatronen de darmmicrobiota beïnvloeden.

Zijn deze DNA-adviezen het geld waard?
Werkt een DNA-test of microbiota-analyse om af te vallen of gezonder te eten? Tot nu toe lijken de meeste deskundigen te denken dat het voorlopig nog niet voldoende uitkomst biedt. Met andere woorden, zelfs als er nuttige informatie is verborgen in ons DNA, hebben we nog niet voldoende geleerd over de genetica om die informatie succesvol in te zetten.

Dat betekent niet dat gepersonaliseerde voedingsdiensten geen nuttige richtlijnen kunnen bieden. Veel van de bedrijven die deze diensten aanbieden, koppelen hun testresultaten aan een advies van een voedingsdeskundige of andere professional. Het advies komt vaak ook neer op: ‘eet meer groenten’. Dat is een goede suggestie voor de meeste mensen!

Agenda / Evenementen

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.