Van Bitcoin naar Landbouw: Hoe kunnen boeren profiteren van Blockchain?

Gezonde Voeding

Gepubliceerd op: 20 oktober 2017

Het World Economic Forum plaatste Blockchain in het rijtje van zeven ontwikkelingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Heeft Blockchain ook de potentie om de wereld van agrifood op z’n kop te zetten?

De techniek achter Blockchain is uitgevonden met de introductie van het concept Bitcoin. Je weet wel, Bitcoin, die bekende ‘digital currency’ of ‘cryptocurrency’. Onlangs zijn er enkele andere potentiële toepassingen voor blockchain ontstaan, zoals het volgen van goederen door middel van supply chains (bijvoorbeeld SkuChain) en IoT-enabled “smart farms” (bijvoorbeeld Filament). Hoewel we de grote commerciële adoptie van Blockchain nog niet zien ontstaan, hebben grote beleggers als de Bill and Melinda Gates Foundation en diverse venture capitalisten aandacht voor deze ontwikkeling. 

Maar hoe zit het met de landbouw?

Hoewel technologie en landbouw hand in hand gaan, horen we nog weinig over blockchain-applicaties binnen de belangrijkste landbouwgebieden. Dat zou er wel meer moeten zijn, AgriFoodTech Platform heeft hier al eerder een artikel over gepubliceerd. Blockchain heeft een enorm potentieel op drie belangrijke gebieden van de landbouwindustrie:

1. Herkomst en transparantie

2. Mobiele betalingen, kredieten en verlaagde transactiekosten

3. Real-time management van supply chain transacties en financiering

De toekomst van AgriFood & Blockchain
Emma Weston is mede-oprichter en CEO van Full Profile, waar zij verantwoordelijk is voor blockchain strategie en ontwikkeling. Ze is ook een boerin in Australië. In deze video lichten Weston, en mede-auteur Sarah Nolet, oprichter van AgThentic Food and Ag Consultancy, toe hoe de agrarische industrie blockchain gebruikt en de uitdagingen die ze nog tegenkomen. Kijk de hele presentatie:

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.