Uitreiking World Food Prize aan zaadveredelaar Simon Groot op 17 oktober

Nieuws

Gepubliceerd op: 19 september 2019

De Nederlander Simon Groot (84) is de winnaar van de World Food Prize 2019. De prijs ter waarde van $250.000,- gaat de 84-jarige Groot op 17 oktober in Des Moines, Iowa in ontvangst nemen.

Deze Wereldvoedselprijs, een initiatief uit 1986 door nobelprijswinnaar Norman Borlaug, wordt gegeven aan hen die zich inzetten voor de verbetering en de verkrijgbaarheid van voedsel. De Jury besloot Simon Groot de prijs te geven omdat: ‘hij zijn leven heeft gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld’.

Wereldwijd succes
Met het bedrijf East-West Seed dat Groot oprichtte nadat zijn familiebedrijf na zes generaties werd verkocht, heeft hij op het gebied van tropische groentezaden al miljoenen boeren geholpen. Zo creëerde hij zaden van hoge kwaliteit die resistent zijn tegen de meeste ziekten. Daarnaast zijn ze bestand tegen de hogere temperaturen en andere weersomstandigheden dan die wij kennen in Europa. In Azië, Afrika en Latijns Amerika zijn vele kleine boeren afhankelijk van hun eigen stukje grond en wat ze daarop kunnen verbouwen. En wat een boer niet kent dat eet hij niet.

Tegen honger
35 jaar lang heeft East-West Seed moeten investeren om voet aan de grond te krijgen in deze landen waar zijn expertise als zaadveredelaar hard nodig is gebleken. De boeren kunnen dankzij Groot niet alleen voldoende voedsel generen om zichzelf en hun gezin te voorzien maar ook om genoeg winst te maken op de verkoop van hun producten. De levensstandaard van deze mensen is hierdoor aanzienlijk verbeterd.

De Wereldvoedselprijs is een welverdiende bekroning op het werk van Simon Groot en een aanmoediging voor zijn kinderen die het stokje zullen overnemen.

Bron: AD

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.