Traceerbare tonijn met blockchain technologie

Footprint

Gepubliceerd op: 14 november 2016

Als jij een blikje tonijn koopt in de supermarkt om de hoek of sashimi kiest in jouw favoriete (sushi)restaurant, is het zeer waarschijnlijk niet van duurzame komaf. Er is zelfs een grote kans dat slaven in Zuidoost Azië deze vis hebben gevangen. Zelfs een certificaat is geen definitief bewijs dat dit product duurzaam is, omdat certificaten makkelijk te dupliceren zijn. Wat kunnen we daar tegen doen?

In een recente pilot heeft de Engelse start-up Provenance getest met het traceren van tonijn met blockchain technologie (tracking tuna on the blockchain). Dit is dezelfde veilige technologie waar Bitcoins mee worden getraceerd.

Het start met een simpele SMS

In de pilot is aan traditionele vissers gevraagd om een simpele sms te sturen om een vangst te registreren. Als de batch met tonijn wordt verkocht – aan handelaren, verwerkers en uiteindelijk supermarkten – wordt de blockchain identitieit mee verkocht. Dat stukje informatie bevat ook het bewijs dat de vis legaal en duuzaam gevangen is.

De gehele supply chain

Non-profit organisaties en overheden werken samen om de vis in de gehele supply chain te traceren en op een makkelijke manier data te delen. Zo is transparantie in de sector te garanderen: er kan niet gesjoemeld worden met de beveiligde blockchain technologie.

Als tonijn getraceerd met blockchain uiteindelijk in de supermarkt terecht komt, kunnen consumenten de manier waarop de vis gevangen is vertrouwen. Door massaal voor duurzaam gevangen tonijn te kiezen, dwingen consumenten de industrie te veranderen.

Lees het hele artikel hier.

 

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.