Kan wetenschap tomaten lekkerder maken?

Gezonde Voeding

Gepubliceerd op: 22 februari 2017

De tomatenoogst van massaproductie stelt de bewuste consument altijd teleur. De tomaten zijn berucht om hun saaie, teleurstellende smaak. Dat wordt nog erger als je ze in de koelkast bewaard. Onderzoekers zochten naar een antwoord op de vraag: hoe kun je commerciële tomaten net zo lekker laten smaken als hun zelfgekweekte tegenhangers?

Is er een oplossing?

Wetenschapper Harry Klee (Universiteit van Florida, Gainesville) en zijn collega’s vroegen vrijwilligers om de smaak van 398 verschillende tomaten cultivars, waaronder commerciële rassen, erfgoedtomaten en wilde stammen te beoordelen. Door middel van een gaschromatograaf hebben ze de chemische bestanddelen van elke cultivar gemeten: dit zijn specifieke geurmoleculen die bijdragen tot de wenselijke smaak van tomaten. Daarna ging het team op zoek naar de rassen die hoge of lage hoeveelheden van deze moleculen produceren.

Naar de supermarkt

Deze superieure allelen, gen-varianten die de smaak dus beter maken, zijn nog volop aanwezig in de verschillende erfgoedtomaten. Bij de commerciële rassen zijn deze allelen door verbeteringen voor de opbrengsten waarschijnlijk per ongeluk verloren gegaan. Het verlies van één of twee allelen gaat waarschijnlijk onopgemerkt. Maar na verloop van tijd leidt dit tot een grote daling van de smaak.

We willen smakelijkere rassen terug in de supermarkt. Dat is voor telers nog niet zo interessant, zij bekommeren zich eerder om opbrengst en resistentie tegen ziekten. Smakelijke tomaten in de supermarkt worden pas realiteit als er genoeg consumenten aandringen op lekkerder eten. Eis een smakelijke(re) tomaat!

Agenda / Evenementen

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.