Terugblik Kenniscafé Vertical Farming, Teelt & Keten

Nieuws

Gepubliceerd op: 26 oktober 2018

Op 11 oktober tijdens de Dutch Agri Food Week organiseerde het AgriFoodTech Platform in samenwerking met het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) van het Groene Onderwijs een kenniscafé over Vertical Farming in het WorldHorti Center in Naaldwijk.

Een mix van docenten, studenten en vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven waren aanwezig tijdens deze middag. Het programma begon met een aantal presentaties vanuit het bedrijfsleven en de WUR over de stand van zaken van Vertical Farming. Na een warm welkom van Gerry Kouwenhoven werkzaam bij de Hogeschool InHolland trapte Martin Veenstra van Certhon af met een presentatie over Certhon en de Vertical Farming projecten waar zij als technologie leverancier bij betrokken zijn. Emiel Wubben van de WUR sprak vervolgens verder over de geschiedenis, nieuwe ketens, kansen en bedreigingen van Vertical Farming.

Voor de break was het woord aan Jan Willem van der Schans van de WUR. Hij nam de zaal mee in zijn verhaal over de waarde propositie van Vertical Farming en ondernemen in de (nieuwe) keten. Arie de Gelder van de WUR sloot af met een informatief verhaal over plantenteelt.

Daarna was het tijd voor interactie! Na een energizer (‘over de streep’) met de gehele groep gingen onder leiding van het AgriFoodTech Platform alle deelnemers met elkaar in gesprek over de toekomst van Vertical Farming. Verdeeld in verschillende doelgroepen (de 5O’s) gingen groepjes uit een en met elkaar de brainstorm aan over wat er nodig is om Vertical Farming een stap verder te brengen. De groepjes wisselde tijdens de brainstorm telkens van flip-overs waar bij elke flip-over een ander thema als denk perspectief gevraagd werd.

De conclusie van deze interessante middag was: Vertical Farming gaat de hele wereld niet op een duurzame manier voeden. Het biedt echter wel kansen voor verdere kennis/innovatie ontwikkeling en voedselproductie van specifieke producten in bepaalde geografische contexten. Voor een bredere implementatie is er nog een lange weg te gaan! De to do’s die tijdens de brainstorm naar voren kwamen zijn aan het einde nog met de hele groep plenair besproken.

De middag werd afgesloten met een gezond drankje en snacks en de mogelijkheid om te netwerken.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.