Terugblik ‘Als Warme Broodjes: Robofood’

Activiteiten

Gepubliceerd op: 17 oktober 2017

Zit de boer van de toekomst op een trekker of in de control room?

Drones, oogstmachines, melkrobots: de robotisering van voedselproductie neemt de laatste jaren een vlucht. Terwijl de Nederlander er een romantisch beeld van het boerenleven op nahoudt, nemen robots steeds vaker de taken van mensen over, of voegen er iets aan toe. Hoe zien deze robots eruit en waarom doen zij wat wij kunnen beter? Hoe slaan we de brug tussen de Nederlander en de tech-boer? We praten met robotprofessors, -gebruikers en gedragsonderzoekers.

Kijk hier de livefeed terug:

De Keukentafel

Aan de keukentafel gingen we in gesprek met ondernemers en onderzoekers. Deze keer was het eerste woord aan Eldert van Henten (Wageningen University & Research). Eldert is professor en hoofd van de Farm Technology onderzoeksgroep aan de WUR. Hoe zit het met techniek in de Nederlandse landbouw? Hij gaf een overzicht hoe technologie altijd in ontwikkeling is en haar stempel drukt op ontwikkelingen in de landbouw. Op de vraag of technologie de trends in de landbouw volgt of dat de trends in de landbouw het gevolg zijn van technologische ontwikkelingen koppelde hij de eeuwige ter discussie staande stelling terug: kip of ei? Geen duidelijk antwoord, desalniettemin een zeer overzichtelijke uiteenzetting van wat de laatste ontwikkelingen zijn. Eldert gaf nog mee aan het publiek dat deze ontwikkelingen tijd kosten en we niet binnen 10 jaar alles al volautomatisch kunnen plukken en bewerken. De mens is te goed in veel zaken.

Daarna praatten we met Wouter de Heij (TOP b.v.). Wouter richt zich op innovatie binnen de voedselsector. Hoe denkt hij dat de toekomst van voedselproductie eruit ziet? Dat is niet de juiste vraag volgens Wouter. Hoe wil je dat de toekomst er gaat uitzien? Als je daar een beeld bij hebt, ga daar dan aan werken. Duidelijke woorden en een directe boodschap voor het publiek: praat er niet de hele tijd over, maar ga over op doen. Daarnaast gaf hij een mooie les mee over de ontwikkeling van innovatie: eerst zijn er een paar gekken die iets proberen, dat worde dan opgepikt. Dit idee wordt groot, groter, grootst. Daarna wordt het slimmer. Nadat het heel slim en groot is, wordt het klein en slim. Neem een computer als voorbeeld, eerst vulde deze een hele kamer, nu zit er een lab op een chip.

Tot slot gingen we in gesprek met een boer die nieuwe technieken in de praktijk inzet. Zit hij nog op de trekker of alleen in de control room? Fons Kersten schoof aan en vertelde over Hoeve Rosa, waar hij al 15 jaar eigenaar van is. Door verschillende innovaties is er veel in de bedrijfsvoering veranderd. Hoe heeft dit invloed heeft op zijn dagelijkse werkzaamheden kon hij zeer mooi uitleggen. Met echte passie voor het vak en voor zijn gezin heeft hij robotisering ingezet op zijn bedrijf. Hij wilde beter zorgen voor zijn koeien en beter voor zijn familie. Door robots in te zetten snijdt het mes aan twee kanten. De volgende stap in zijn bedrijf? Niet meer van hetzelfde, maar met hetzelfde meer. Hij wil met zijn huidige bedrijfsgrootte en aanpak meer toegevoegde waarde creëren, door zuivel te gaan verwerken bijvoorbeeld.

Spijkers met Koppen

In Spijkers met Koppen deelt een ondernemer zijn of haar praktische lessen. Deze keer vertelde Marieke de Ruyter de Wildt (The Fork) over nieuwe manieren waarop de burger bij de boer betrokken kan raken, zoals Blockchain en het Boerenbedrijf. Een korte pitch met daarind e verleiding om als bezoek je verder te gaan verdiepen in Blockchain technologie, de technologie achter bijvoorbeeld Bitcoin.

Food Battle

Speciaal voor deze editie wordt de Food Battle omgedoopt tot “Game of Drones”: twee bedrijven die met drones werken gingen de strijd aan. Wie overtuigt jou het meest? Voor Bert Rijk van DroneWerkers is precisielandbouw het toverwoord: met minimale middelen het maximale uit akkers halen. Met DroneWerkers bouwt hij aan het platform voor de moderne akkerbouwer. De tweede ondernemer van de Food Battle is Thieu Berkers. Hij is de oprichter en bedenken van Farmertronics, een zelfrijdende autonoomwerkende driewieler. Deze ‘tractor’ werkt op zonne-energie en is vele male lichter dan zijn dieselbroertjes. Thieu gelooft in een fossielvrije landbouw met minder bodemverdichting. Hij is recent een crowdfunding campagne gestart. Vind je dit een goed idee? Sponsor hem dan: https://katanareward.opencircleproject.com/campaign/67/farmertronics

 Persoonlijke Noot

Bij elke editie van Als Warme Broodjes is er een persoonlijke noot. Dat is een voorgedragen column van Peter Buurman. Want hij eet ook wel eens wat, en dat laat hem niet onberoerd. Verder schrijft Peter voor de Speld. Peter opende de avond, waar hij deze eigenlijk zou moeten afsluiten, zo deed hij ons geloven. Een grappige introductie van hoe wij laten zouden terugkijken op de ontwikkeling van robotisering, een boodschap gevangen in een komisch jasje om de bezoekers van ‘Als warme broodjes: Robofood’ aan het denken te zetten over de maatschappelijke impact van robots die ons eten produceren, verwerken en bij ons thuis afleveren.

Agenda / Evenementen

12-12-2018

AgriFoodTech Vakbeurs & Congres

Brabanthallen Den Bosch

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.