Rotterdam voor een dag middelpunt van voedselketen

Nieuws

Gepubliceerd op: 23 oktober 2019

LTO Noord blikt men terug op een geslaagd World Food Festival in Rotterdam op 11, 12 en 13 oktober. Bezoekers konden met eigen ogen zien en ervaren hoe ons eten via zaaien, oogsten, verwerken uiteindelijk op het bord terecht komt.

In totaal genoten over het hele weekend naar schatting 8500 mensen van de vele activiteiten in en rond de Binnenrotte en van de excursies in de regio.

Drukbezocht
Arie Verhorst, provinciaal voorzitter LTO Noord Zuid-Holland: ‘Als sector dichtbij de burger komen en in gesprek gaan met elkaar, dat is waarom LTO Noord partner is van het World Food Festival. De korte keten wordt steeds belangrijker: korte afstanden tussen boer, product en de burger. Dit festival draagt bij aan bewustwording en zichtbaarheid.’

Met enkele grote landbouwmachines was de stand van LTO Noord goed te zien. De hele middag scheurden de kids tussen strobalen op traptractoren en in de stand waren boeren en tuinders aanwezig om alle vragen te beantwoorden en hun passie te delen over de sector. Rosalinda van der Poel, secretaris bij LTO Noord afdeling Voorne Putten: ‘Dit festival is voor ons een unieke kans om met elkaar in gesprek te komen, te vertellen waar ons voedsel vandaan komt en de verbinding tussen boer en burger te zoeken. Wij brengen de sector op deze manier naar de stad.’

Driedaags festival in teken van voedsel
Afgelopen vrijdag konden leerlingen van Rotterdamse basisscholen al een kijkje nemen bij bedrijven als Viscon en Koppert Cress, zaterdag was het de beurt aan het grote publiek. Deelnemers konden zaterdag en zondag kiezen uit ruim 50 excursies en waaierden uit over verschillende bedrijven in de regio. Zondag was de festivaldag op de Binnenrotte, dankzij het mooie weer, de drukstbezochte dag.

De dag werd afgetrapt met een circulaire Alles-gaat-op-Lunch met meer dan 200 Rotterdammers. Daarnaast konden bezoekers zich op en rond de Binnenrotte vermaken in een Kas, waren er grote landbouwmachines te zien en vele bekende en minder bekende ondernemers uit Rotterdam en omstreken toonden hun producten rond de Markthal.

Trots
Na een succesvolle World Food Day Rotterdam in 2017 startte begin dit jaar de voorbereidingen voor het evenement in 2019. Vanaf dit jaar omgedoopt tot World Food Festival Rotterdam, met meer partners en een meerdaags programma. Projectleider Amelia Oei van het Rotterdam Food Cluster kijkt tevreden terug. “Wij wilden het verhaal vertellen van de voedselregio rondom Rotterdam en dat is met zoveel enthousiaste bezoekers zeker gelukt. Rond Rotterdam vind je alle bedrijven uit de hele economische voedselketen die ervoor zorgen dat wij dagelijks gezond en duurzaam voedsel kunnen eten. Dat het publiek dit in groten getale heeft omarmt maakt dat ik erg trots ben en stiekem al uitkijk naar 2020.”

Over het WFF
World Food Festival is een festival over voedsel en de herkomst daarvan. Deelnemers hebben kunnen zien hoe ons eten dagelijks wordt geproduceerd, verhandeld, verwerkt, geconsumeerd en gerecycled. In de voedselsector in en rondom Rotterdam zijn duizenden mensen werkzaam of volgen er een opleiding in. Het is een van de meest innovatieve en vindingrijke sectoren. De voedselsector zorgt voor verbinding van de stad met de regio en de wereld!

Het World Food Festival is een initiatief van de gemeente Rotterdam (Rotterdam Food Cluster) in samenwerking met gemeente Westland, gemeente Hoeksche Waard, gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank.

Bron: www.ltonoord.nl

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.