Pesticiden bezorgen de land- en tuinbouwsector kopzorgen: is er een ‘groen’ alternatief?

Footprint

Gepubliceerd op: 14 oktober 2016

 

Een van de grootste uitdagingen in de landbouwsector: pesticiden. Hevige regenval wast de pesticiden van de planten en veroorzaakt intoxicatie van de grond, watersystemen, dieren en andere planten.

De startup Crop Enhancement test een beschermingsproduct voor planten dat huidige pesticides en mogelijk de gehele chemische behandeling van planten volledig kan vervangen. De technologie van Crop Enhancement ‘CropCoat’ is een microscopisch jasje voor de plant dat een beschermende barrière tegen ongedierte vormt.

Nieuwe coating-technieken

Coatings en beschermende barrières zijn al lange tijd bekend in de landbouwsector. Anno 2016 worden de meeste zaden vaak gecoat met antimicrobiële middelen, fungiciden en soms zelfs gunstig microben vóór het planten van de zaden. Deze stoffen beschermen de zaden tegen vorst, onkruid, erosie en insecten. De coating van Crop Enhancement wordt rechtstreeks op de bladeren, stengels, vruchten en zaden van een plant gespoten.

Hoe werkt het?

De samenstelling van CropCoat is een combinatie van organische en anorganische componenten die in de natuur zijn gevonden. De coating wordt tot een geconcentreerde suspensie verwerkt, waardoor het gemakkelijker is om grote hoeveelheden te verschepen. Het middel kan met water worden gemengd en met een spuitmachine op de plant worden aangebracht. Het bedrijf claimt dat het product ook elastisch is, waardoor het het groeien van een vrucht niet in de weg staat.

Groene chemie

Het bedrijf Crop Enhancement ziet toekomst in de “groene chemie” en wil in nog onbeantwoorde behoeften voorzien. Ze streven ernaar om de landbouwsector schoner en efficiënter te maken.

Bron: Xconomy

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.