Paardenbloem als rubberleverancier

Footprint

Gepubliceerd op: 14 februari 2017

Natuurrubber is een onmisbaar bestanddeel in tienduizenden toepassingen. Van autoband tot condoom. De Russische paardenbloem biedt mogelijk dé oplossing voor de, nog steeds, toenemende vraag naar natuurrubber. Hoe zit dat precies?

Bijna al het rubber komt nu nog van rubberboomplantages uit Azië. Met de toenemende wereldbevolking stijgt ook de vraag naar rubber. Uitbreiding van de plantages kan ten koste gaan van het Aziatisch regenwoud en bovendien is Europa liever niet volledig afhankelijk van de import van natuurrubber. Is synthetische rubber, dat van aardolie wordt gemaakt, dan een oplossing? Ook niet, want de kwaliteit van natuurrubber kan nog altijd niet goed worden nagebootst door synthetische rubber. Bovendien raakt de aardolie op.

Europees alternatief

In het Europese project DRIVE4EU (‘Dandelion Rubber and Inulin Valorization and Exploitation for Europe’) werkt Wageningen University & Research samen met internationale bedrijven en onderzoeksinstituten aan een Europees alternatief: natuurrubber uit de Russische paardenbloem.
Ik ben coördinator van DRIVE4EU en onderstreep het belang van een volwaardig alternatief voor de rubberboom. De wereld is nu volledig afhankelijk van Zuidoost-Azië. In Zuid-Amerika, waar de eerste plantages waren, is grootschalige teelt door een schimmelziekte onmogelijk. Als die ziekte naar Azië overslaat, komt de productie van natuurrubber lam te liggen. Er moet een alternatief zijn. Hoewel latex in minstens 2.500 plantensoorten voorkomt, zijn de meeste soorten niet geschikt voor grootschalige productie van goed rubber. De Russische paardenbloem, Taraxacum koksaghyz, is wél geschikt.

Kwaliteitsrubber

DRIVE4EU richt zich nu op de ontwikkeling van een succesvolle productieketen in Europa. En dat gaat voorspoedig. Ik verwacht zelfs dat we over zo’n 5 tot 10 jaar op autobanden van paardenbloemenrubber kunnen rijden. Aan de kwaliteit van rubber uit de Russische paardenbloem zal het in ieder geval niet liggen: die is vergelijkbaar met die van traditioneel natuurrubber. Sommige eigenschappen, zoals grip op een nat wegdek, lijken bij paardenbloemrubber zelfs beter.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Wageningen University & Research.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.