‘Ontwikkelingen en experimenten moeten de ruimte krijgen’

Nieuws

Gepubliceerd op: 23 november 2018

Auteur: Bastiaan Pellikaan

IT gaat de wereld van agri en food enorm helpen in de ketendistributie en om in dialoog te blijven met consumenten. Dat staat vast, maar verder staan we nog aan de start van de mogelijkheden die technologie ons gaat brengen. We handelen nu vooral technologie-gedreven, maar laten we het omgekeerde denkpatroon hanteren: hoe kun je impact hebben in de keten?

Je hebt vrijdenkers nodig van buiten de keten die nadenken over hoe technologie ons kan helpen. Acht van die tien ideeën worden van tafel geveegd, maar de andere twee brengen misschien de gewenste verandering teweeg waar we zo hard naar op zoek zijn. Als die verandering uit de keten zelf moet komen, blijf je bestaande paden bewandelen. Het is interessant om van de zijkant de keten in te vliegen, dan treedt pas echte disruptie op.

Minder pragmatisch

In het groene onderwijs zijn mensen nodig die op een andere manier denken dan de gemiddelde ondernemer. In de keten ziet men vooral veel beren op de weg. Technologische ontwikkeling zag men lange tijd als bedreiging. Mijn opa was als ondernemer vooruitstrevend: zijn melkmachine, in feite KI, was de eerste in het dorp waar hij woonde. Daar sprak men schande van. Maar juist omdat er mensen openstonden voor dit soort ontwikkelingen is het voedsel en de welvaart aanwezig die we vandaag de dag kennen. Kortom, ontwikkelingen en experimenten moeten de ruimte krijgen.

Wij leiden mensen op voor beroepen die over vijf jaar niet meer bestaan. Er zijn gevestigde instituten in Nederland die over tien jaar ophouden met bestaan. Deze ontwikkeling is niet beangstigend, maar geeft juist intellectuele vrije ruimte om ons verder te ontwikkelen. Dat moet ook wel, want straks wonen er heel veel mensen op deze aardbodem die behoefte hebben aan kwalitatief goed voedsel en een plezierige leefomgeving.

Hoogtechnologisch vs. Laag technologisch

In het hedendaagse groene onderwijs zie je ook jonge mensen die heel vooruitstrevend of juist heel traditioneel zijn. De fast movementen slow movement. Hoogtechnologisch en laag technologisch. Volgens mij moet het daar niet over gaan. Hoe brengen we het beste van beide werelden bij elkaar? Onze studenten moeten naar de samenleving kijken en leren van andere vakgebieden.

Mijn advies? Een ketendebat heeft geen zin als we blijven denken in tegenstellingen. We moeten denken in innovatieve ontwikkelingen en af van het maakbaarheid denken om te voorkomen dat we achterblijven. Wij zijn ons in Europa erg aan het beperken in wet- en regelgeving, maar we moeten juist meedoen. We moeten niet denken in beperkingen van de regels, maar juist de ruimte erin zoeken.

Disruptie Diner op 12 december

Wil jij met mij in gesprek over de toekomst van ons voedselsysteem? Dat kan op 12 december tijdens het AgriFoodTech Platform Disruptie Diner. Chef-kok Gilbert Kolff (Fond Rotterdam) en gastronomisch verhalenverteller Guus Thijssen (Guustronomie) verzorgen samen een speciaal menu in het thema van de avond en brengen innovatieve gastronomie naar jouw bord. Meer informatie? Kijk hier!

 

Over Bastiaan Pellikaan

Bastiaan Pellikaan startte zijn carrière als docent. Na deelname aan verschillende besturen, is hij nu al ruim zes jaar voorzitter van het College van Bestuur van de Aeres groep. Deze kennisinstelling is veelzijdig in het groene domein. Duurzaam leren, handelen en produceren.

 

 

 

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.