Is quinoa de oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem?

Veilig voedsel

Gepubliceerd op: 22 februari 2017

Het door de Inca’s ontdekte quinoa is mogelijk een oplossing voor de voedselschaarste in de armste landen van de wereld. Professor Mark Tester, King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië, stelt dat deze plant ‘ongelooflijk veerkrachtig’ is en kan groeien in arme of zoute grond. Is dit de oplossing om een hongerige wereld te voeden in de toekomst? 

Quinoa kan dienen als basis voor de maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het graan gedijt op elke hoogte tot 4.000 meter (13.000 voet) boven de zeespiegel. Sommige soorten quinoa groeien goed bij temperaturen tot 38 graden. Het genoom, een verzameling van alle genen van de chromosomen van een organisme, van quinoa werd door een groep wetenschappers gedecodeerd.

Genoom ontrafelt

Andere belangrijke gewassen worden al eeuwen massaal verbouwd en, meer recentelijk, genetisch gemodificeerd om de optimale eigenschappen te combineren en de oogst te beschermen tegen ziekten en klimaatverandering. Nu kunnen wetenschappers zich verdiepen in het quinoa-genoom. De wetenschappers menen dat quinoa een belangrijk alternatief is en helpt bij de mondiale voedselzekerheid. Het kan een gezonde, voedzame voedselbron wereldwijd worden in plaats van de ‘health food’ zoals het graan nu bekend staat. Het is overigens best gezond en scoort lager dan andere gewassen op de glycemische index, een index voor hoe snel voedsel de bloedsuikerspiegel – een grote zorg voor mensen met diabetes – kan beïnvloeden.

Beperkingen

Er zijn ook beperkingen. Een probleem met quinoa is dat de plant bittere zaden produceert. Die bitterheid is een natuurlijke bescherming tegen vogels en ander ongedierte. Het proces voor het verwijderen van deze bittere smaak is arbeidsintensief en vereist veel gebruik van water. Een andere beperking is dat de vorm van de quinoaplanten met haar kleine zadenkoppen en lange stelen niet optimaal is. Die stelen kunnen instorten bij sterke wind en zware regen.

Robert van Loo, wetenschapper aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum in Nederland, stelt dat er met deze nieuwe kennis over het DNA van quinoa meer onderzoek kan worden gedaan om sneller en eenvoudiger de bittere stoffen die de planten produceren, te elimineren. Hij zegt dat de Zuid-Amerikaanse rassen waarschijnlijk zoeter kunnen worden gemaakt met een enkel genverandering.

Lees meer op de website van The Guardian.

Nog niet genoeg van Quinoa? Verdiep je dan verder op: http://www.quinoa-informatie.nl/

Agenda / Evenementen

13-12-2017

AgriFoodTech Platform Congres 2017

Brabanthallen Den Bosch

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.