Of je gekweekte worst lust?

Footprint

Gepubliceerd op: 31 augustus 2016

Het is alweer 3 jaar geleden dat de eerste kweekvleesburger over de ‘toonbank’ ging voor €250.000 (€2 miljoen per kg). In 2013 presenteerde hoogleraar Mark Post de eerste kweekburger ter wereld. In 2015 liet hij, wat provocerend, op een landbouwconferentie in Darwin, Australië personen van de vleeslobby een stukje kweekvlees proeven. Sinds die tijd is er veel gebeurd in de wereld van de voedseltechnologie en zijn er meerdere bedrijven naast Mosa Meat (het bedrijf van Hoogleraar Post en Peter Verstrate) die zich hebben gericht op de kweekvleesmarkt.

De twee kweekvleesondernemers hebben concurrentie. Lees hieronder de quote uit het artikel van het NRC van 16 augustus 2016:

In februari lag in de VS de eerste kweekgehaktbal in de braadpan. Die kostte maar 35.000 euro per kilo. De maker was Memphis Meats – nee, geen Amerikaanse vleesverwerker, maar een biotech-pionier uit Silicon Valley. Een bedrijfje in Israël dat Supermeat heet, gaat de concurrentie aan met de poelier: zij willen kip maken. „Over twee maanden beginnen we in het lab”, zegt woordvoerder Shir Friedman. Waartoe? Idealisme, zegt Friedman. „Om de vleesindustrie te stoppen. De meesten van ons zijn veganist. Maar we waren naïef te denken dat we de wereld konden veranderen.

Een manier om kweekvlees op een diervriendelijke of diervrije manier te produceren (er is nog steeds bloed van ongeboren kalveren nodig) biedt nog enkele uitdagingen. Het Israëlische bedrijf Supermeat zegt al wel zonder dit bloed te kunnen d.m.v. een experimentele techniek die gebruikt wordt om levercellen te kweken. Het Nederlandse Mosa Meat zoekt naar oplossingen in de groeimedia uit planten en genetische gemanipuleerde gist.

Het opschalen van kweekvlees wordt vaak als 1 van de oplossingen aangedragen om de footprint en dus ook de invloed van de mens op het klimaat te verlagen. Hoe ziet je dit en wellicht de belangrijkste vraag blijft: of je gekweekte worst lust?

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.