Flexibele robots in de wereld van agri en food

Innovaties

Gepubliceerd op: 18 september 2019

Ambitieuze plannen leiden tot een nieuw innovatieprogramma binnen de robotica en een investering van meer dan 4 miljoen. De subsidie van 2,9 miljoen euro van het onderzoeksprogramma Perspectief is toegekend aan het innovatieprogramma ‘Cognitieve Robots for Flexible Agro Food Technology’ ofwel FlexCraft. Verschillende bedrijven voegen hier nog een extra 1,3 miljoen aan toe.

We laten zwaar en repterend werk in de Nederlandse agrifoodsector over aan robots. Het innovatieprogramma FlexCRAFT zoekt naar meerdere toepassingen voor robotica: dus ook voor complexere werkzaamheden en handelingen die nu nog door mensen worden gedaan tijdens het oogsten van producten en het verwerken en verpakken. Robots worden op dit moment ingezet voor repeterende en simpele taken, maar ze kunnen geen complexere handelingen – zoals rijpe vruchten detecteren en plukken – uitvoeren. Hier wil FlexCRAFT de komende vier jaar verandering in gaan brengen.

Een samenwerking van universiteiten
Het FlexCRAFT team van onderzoekers komen van de verschillende technische universiteiten die Nederland kent en brengen allen hun eigen expertise mee op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Naast onderzoekers van Wageningen University and Research, maken ook wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente deel uit van het FlexCRAFT-programma. Uniek aan dit programma is dat alle onderzoekers niet alleen het onderzoek uitvoeren, maar de technologie ook daadwerkelijk ontwikkelen en testen.

Voortgang
De voortgang van FlexCRAFT zal tijdens drie demonstratieprojecten getest en getoond gaan worden. Tijdens deze demo’s worden de nieuwe robots ingezet in de land- en tuinbouw voor het complexere pluk en snijdwerk, voor het hygiënisch en efficiënt verpakken van kipfilets en als laatste worden er verpakkingsrobots ingezet voor het verpakken van chips en koekjes.

Bron: Technisch Weekblad

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.