Europa’s grootste teler van violen en geraniums stapt in smart farming

Innovaties

Gepubliceerd op: 28 februari 2018

Ze mogen zich al Europa’s grootste teler van viooltjes en geraniums noemen. De Twentse familie Kuipers stort zich nu op tomaten en sla, met smart farming. 

Hun onderneming, met een omzet van bijna €50 mln, is groot geworden dankzij de teelt van bloeiende perkplanten voor supermarkten. Een paar jaar geleden stapte Kuipers ook in de tomaten. Die teelt vindt plaats in dezelfde kassen waar in het voorjaar de primula’s en de viooltjes staan. Door die twee teelten slim te combineren, gebruikt het bedrijf de kassen en installaties optimaal.

Nu gaat Emsflower een volgende strategische stap zetten. De onderneming experimenteert met de teelt van sla, op water. Over een paar jaar wil het bedrijf grootschalig gaan telen in ultramoderne klimaatkamers, met ledverlichting. Vertical farming heet die innovatieve teeltwijze. Kuipers denkt de sla te kunnen afzetten via zijn bedrijf Emsland Gemüse. In Duitse supermarkten is veel vraag naar producten die in de regio geteeld zijn, zonder bestrijdingsmiddelen.

De beslissing van Kuipers om ook sla te gaan telen, past in een trend in agrarisch Nederland. Groentetelers maar ook handelsbedrijven krijgen van supermarkten en groentewinkels steeds meer vraag naar sla en kruiden die vers zijn, smaakvol en geteeld zijn zonder schadelijke stoffen.

De teelt van sla verplaatst zich geleidelijk van de volle grond naar de kas. En meer in het bijzonder naar gesloten klimaatkamers met led-verlichting. Bedrijven als Philips Lighting, veredelaars als Rijk Zwaan en ook de universiteit van Wageningen zijn betrokken bij diverse projecten.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Fd.nl

Op foto: Vader Bennie en zoon Tom Kuipers temidden van de planten in de kas. Foto: Cees Elzenga – fd.nl

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.