Eerste oogst ‘daglichtloos’ geteelde aardbeien

Innovaties in Nederland

Gepubliceerd op: 27 mei 2017

Het is effectiever, verlaagt de transportkosten en de oogst kan niet mislukken als gevolg van het weer. Is ‘farming without sunlight’ de toekomst van onze voedselindustrie?  De eerste oogst ‘daglichtloos’ geteelde aardbeien is een feit!

Stel je voor… Een ruimte waar géén daglicht binnenkomt. De zaden van het aardbeien ras Delizz zijn begin dit jaar in pluggen gezaaid en opgekweekt in een klimaatcel met LED belichting. Na ruim een maand zijn de jonge aardbeienplanten op een hydroponic systeem gezet op een LED Growing Trolley. Begin mei 2017 zijn de eerste aardbeien geoogst van  deze volledig daglichtloos geteelde aardbeienplanten.

LED en aardbeien?

De LED Growing Trolley bestaat uit drie teeltlagen waarin op iedere teeltlaag een ander lichtspectrum wordt gecreëerd met Philips GreenPower LED production modules. Deze modules geven een uniforme gewaskwaliteit, een energiebesparing tot wel 75% en creëert een uniforme lichtverdeling.

Naast de LED Growing Trolley beschikt Light4Food over meerdere testfaciliteiten om onderzoek in te verrichten. Een van deze testfaciliteiten is de Mobiele Klimaat Kamer. In de Mobiele Klimaat Kamer wordt intensief onderzoek verricht naar de mogelijkheden om gewassen op een daglichtloze manier te telen. In onderstaande video wordt uitgebreid uitleg gegeven over de Mobiele Klimaat Kamer.

Agenda / Evenementen

13-12-2017

AgriFoodTech Platform Congres 2017

Brabanthallen Den Bosch

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.