Dit was het #AgriFoodTechFestival 2019!

AgriFoodTech Festival

Gepubliceerd op: 12 december 2019

Tijdens het AgriFoodTech Festival ‘BE SMART: Innoveer & Investeer’ maakten ruim 150 bezoekers een reis door de keten onder de energieke leiding van dagvoorzitter Peter Ros. Inspirerende sprekers, toekomstgerichte foodbedrijven en initiatieven, bijzondere agrifood-innovaties, spannende challenges van Provincie Noord-Brabant en enthousiaste bezoekers onder één dak: we blikken terug op een bijzondere middag en avond!

 

Reis door de Keten
Is het 3D-geprinte kaasblokje de toekomst? Wordt warehousing & logistics volledig autonoom? Vliegen komend jaar de drones van Osse Group over de hele wereld? Vooruistrevende bedrijven, overheden en kennisinstellingen lieten ons zien hoe de toekomst van agrifood er (mogelijk) uit komt te zien op deze bijzondere reis door de keten.

© 2019 Mark Prins
Keynote spreker Leen Zevenbergen
In vogelvlucht nam toekomstdenker Leen Zevenbergen ons mee langs ontwikkelingen en tech-innovaties met een grote impact op ons leven: nu en in de toekomst. Robotica, CRISPR, gepersonaliseerde voeding en AI. “Veel consumenten hebben het beste met de wereld voor. Als je dat als entrepreneur snapt, is het veel leuker ondernemen. In alle industrieën zijn dat de echte changemakers. B Corps – duizenden over de hele wereld – zijn ondernemers die weten dat ze er niet alleen zitten om hun eigen zakken te vullen, maar ook om de wereld beter te maken. B Corp-ondernemers maken deel uit van een wereldwijde beweging en willen zich onderscheiden op sociaal- en milieugebied. Vergelijk het met een fairtrade-label voor chocolade of koffie. Zij begrijpen dat als je de problemen in een soort hiërarchische orde moet plaatsen, een betere wereld op nummer één staat. Technologie is niet de oplossing, maar kan heel veel bijdragen aan dat doel.”
© 2019 Mark Prins
In gesprek met Osse Group & Kipster
Zevenbergen ging op het podium in gesprek met foodondernemers Ruud Zanders (Kipster) en Eelco Osse (Osse Group) over toekomstbestendige bedrijfsvoering. Zevenbergen: “Het woord ‘duurzaam’ gaat verdwijnen. Begint dat nu pas of is het al langer uitgekauwd?”
Eelco Osse: “Duurzaam is niet iets waar je ooit mee ophoudt. Het gaat bijna vanzelf. We willen onze klanten – en als het mogelijk is de gehele wereld – op dat vlak helpen. Ik zie dat zo: we moeten volgens mij geen water zuiveren, maar vooraf voorkomen dat water vervuild raakt.”
Ruud Zanders: “We zetten bij Kipster idealisme bovenaan en hebben technologie nodig om dat voor elkaar te krijgen. Technieken die we in andere branches gezien hebben, proberen we op ons bedrijf te implementeren.”
© 2019 Mark Prins
De Boerderij van de Toekomst
Tijdens het AgriFoodTech Festival kondigde Directeur-Generaal Agro Marjolijn Sonnema van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)  één van de nieuwe initiatieven in #kringlooplandbouw aan: Boerderij van de Toekomst. In Lelystad wordt deze proeflocatie ingericht volgens agro-ecologische principes. Meer info vind je hier.
© 2019 Mark Prins
Walking Dinner: innovatief & smaakvol
Het menu van Guus Thijssen (Guustronomie) & Gilbert Kolff (Fond Rotterdam) is het huzarenstukje van de avond. Biedt dit menu een kijkje in de toekomst? Het geeft in ieder geval weer wat voor bijzondere mogelijkheden er op het gebied van food al realiteit zijn: snert met hybride worst, gestoomde melkcustard met een 3D-geprint kaaskoekje & ‘personalized’ bloedmacarons.
© 2019 Mark Prins
Autonomous Harvesting
Spreker Alexander Kerbaum (SRI international) biedt een kijkje in de wereld van Silicon Valley. Hij sprak o.a. over de toepassing van robotica in de wereld van agrifood. Is autonomous harvesting dé toekomst? “De appelpluk-robot heeft serieuze concurrentie: mensen kunnen twee appels per seconde plukken. Dat is nog niet mogelijk op het moment, maar ze kunnen wel een hoop uitdagingen tackelen die de mens niet kan oplossen.”
© 2019 Mark Prins
Meer inspirerende sprekers
Verder deelden sprekers Peter Haring (Unilever), George Parker & Annemarie Spierings (Provincie Noord-Brabant) kennis en innovatie met de bezoekers. Spierings over de challenges van de Provincie Noord-Brabant: ‘Wat je echt leuk vindt in je leven, ervaar je pas door te doen.’ Bekijk alle foto’s van het AgriFoodTech Festival.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.