Deze 5 trends en ontwikkelingen hebben een grote impact op ons voedselsysteem in 2020

Innovaties

Gepubliceerd op: 16 december 2019

In 2019 ging er geen dag voorbij dat de voedsel- en landbouwsector in de ochtendkrant of op het 8-uur journaal verscheen. De ontwikkelingen in de wereld van agri & food kenmerken zich door hun innovatieve karakter. Ook vorig jaar schreven wij dat de toepassingen van drones, data en robotica al jaren de trend-lijstjes voeren, maar ook nog steeds in de kinderschoenen staan. Welke ontwikkelingen op het gebied van voedseltechnologie hebben een grote impact op ons voedselsysteem?

1. plantbased

Verbeterde technologieën gericht op substituten van dierlijke producten blijven groeien en krijgen nieuwe investeringen. Impossible Foods lanceerde onlangs de 2.0-versie van zijn veganistische burger, die op CES 2019 de winnaar was in de toptechnologiecategorie. Naarmate de prijzen dalen en de kwaliteit toeneemt, zullen deze plantaardige producten in populariteit winnen bij alle consumentengroepen.

2. goed personeel opleiden & aantrekken

Met innovatieve initiatieven en veel technologische ontwikkelingen lijkt de agrifood-sector een trekpleister voor pas-afgestudeerden. Toch lijkt het een grote uitdaging – die niet alleen deze sector treft – om goed personeel te vinden en te behouden. In de tussentijd is de gemiddelde leeftijd van de huidige boeren ongeveer zestig. Boeren willen nauw samenwerken met jongeren om de sector te blijven vernieuwen. Marcel van Haren (FME): ‘Er zijn een heleboel mensen die niet meer in deze sector willen werken. Mensen met seizoen medewerkers in dienst komen steeds vaker in de problemen: er zijn voldoende alternatieve banen. Kies je voor het magazijn van Amazon – met keurige klimaatregeling – of sta je op het land met de belofte van zes weken werk in regen, hitte of kou. Het is een issue. Daar kunnen we met slimme automatisering en robotisering stappen maken richting geschikte oplossingen. De arbeid prettiger maken en pieken opvangen met de helpende hand van techniek.’ Lees het hele interview met Marcel van Haren.

3. de impact van technologie

Agrarische drones zijn steeds gemakkelijker om te bedienen en gemakkelijker om de data die ze opleveren te begrijpen. Boeren kunnen nog gedetailleerdere voorspellingen doen over het lokale weer in hun regio. Dit helpt hen te bepalen wat er binnen een bepaald tijdsbestek moet worden geplant en welke gewassen moeten worden geoogst als de weersomstandigheden in hun gebied veranderen.

Er zijn ook steeds meer gegevens bekend over veld- en bodemomstandigheden in een bepaald gebied. Dit kan wetenschappers en boeren helpen om samen te beslissen hoe ze de bodem het beste kunnen gebruiken om betere gewassen met hogere opbrengsten te realiseren, zelfs onder matige omstandigheden.

4. Interactie met consumenten

Directe interactie met consumenten is een must voor foodondernemers. Boeren, tuinders, telers en andere voedselproducenten zien steeds vaker de noodzaak om rechtstreeks met hun consumenten te praten. Het gebruik van sociale media maakt dit proces eenvoudiger. Boeren kunnen een website maken en mensen helpen ze te vinden. Vele anderen maken gebruik van verschillende sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram om lokaal en wereldwijd contact te maken met mensen. Social media-accounts kunnen ook duidelijk maken dat boeren een uiterst belangrijke rol spelen in de economie van de regio en binnen een community. Als je weet wie het voedsel verbouwt, voelen mensen zich meer verbonden met het land.

5. Kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw houdt in dat we agrarische biomassa en de daarin opgeslagen voedingsstoffen vasthouden in het voedselsysteem. Met kringlooplandbouw is het mogelijk voldoende voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking, zonder de aarde uit te putten. Met kringlooplandbouw is het mogelijk om een aangetaste bodem te herstellen, de biodiversiteit te verbeteren en de CO2-uitstoot terug te brengen en langdurige milieuvoordelen te creëren.

Bron: Lees deze whitepaper van Linchpin.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.