De toekomst van ons voedselsysteem: is tech de oplossing?

Uitgelicht: tech & natuur

Gepubliceerd op: 19 november 2018

Voedselzekerheid is een belangrijk onderwerp dat hoog op de agenda van mondiale beleidsmakers staat. Aangezien de wereldbevolking naar schatting zal stijgen tot meer dan negen miljard mensen tegen een achtergrond van afnemende hulpbronnen en het veranderende klimaat, ziet men een uitdaging in voedselzekerheid voor de hele wereldbevolking. Welke tech trends zijn wellicht de oplossing?

Veel technologieën en trends beïnvloeden de landbouw- en voedselindustrieën. Dit zijn de drie meest opvallende trends!

1. Verticale landbouw

Pros
– Gewassen worden biologisch geteeld zonder het gebruik van pesticiden en insecticiden, aangezien de gewassen in een gecontroleerde omgeving worden geteeld.
– De gewassen zullen niet worden beïnvloed door veranderende weersomstandigheden, waardoor er minder gewassen verloren gaan en er meer oogst zal zijn.
– Aangezien de boerderijen zich in de steden en gemeenten zullen bevinden, zal er geen transport nodig zijn.
– In een vertical farm is het eenvoudiger om water te recyclen en (her)gebruiken.

Cons

– Er zal geen bestuiving door insecten plaatsvinden, wat zeer cruciaal is. Aangezien deze voorzieningen insectenvrij zijn, zal bestuiving handmatig moeten worden uitgevoerd, wat de arbeidskosten zal verhogen.
– Verticale boerderijen zullen een enorme hoeveelheid energie nodig hebben om goede opbrengsten te produceren, wat erg duur zal zijn. Grond in de stedelijke gebieden is ook duurder dan op het platteland.

2. Vlees uit het laboratorium

Uit een recent onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat vlees uit laboratoriumteelt minder impact zal hebben op het milieu omdat het 96% minder broeikasgassen, 96% minder waterverbruik en 99% minder land zal uitstoten, 45% minder energie nodig heeft om te produceren dan het conventionele vlees.

Pros
– Vlees uit laboratoriumteelt kost naar schatting minder dan het traditionele vlees
– Vereist minder ruimte, water en produceert minder afval
– Het is gezonder omdat de wetenschapper het vet en de voedingswaarde controleert.
– Helpt de opwarming van de aarde te voorkomen

Cons
– Vereist een enorme hoeveelheid kapitaal om te investeren in onderzoek en ontwikkeling
– Het publiek aarzelt om over te schakelen van het natuurlijke vlees
– Onbekende gezondheidsrisico’s.

3. Hydrocultuur

Dit is een landbouwmethode die het mogelijk maakt om een plant te laten groeien in een wateroplossing die rijk is aan voedingsstoffen. Er is geen grond nodig.

Pros
– Planten groeien sneller in vergelijking met de planten die in de bodem worden geplant
– De planten zullen niet worstelen om voedingsstoffen binnen te krijgen
– Het systeem heeft minder water nodig om de plant te laten groeien.

Cons
– Het opzetten van een kwaliteitssysteem is duur
– Het kost veel tijd om het systeem en de technische kennis op te zetten en uit te voeren.

Dit artikel is (in het Engels) verschenen op deze website.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.