‘De gehele keten zit op een bepaalde manier gevangen’

Nieuws

Gepubliceerd op: 23 november 2018

Auteur: Marcel van Haren

Moeten we stoppen met vlees eten om ons duurzaamheidsvraagstuk op te lossen? Mag sla in de toekomst alleen nog maar verbouwd worden in een vertical farm? Bestaat een gehele maaltijd over twintig jaar uit één pil die alle benodigde voedingsstoffen voor ons lichaam bevat? Als je nu meediscussieert over de veranderingen in ons voedselsysteem, dan geef jij als ketendeelnemer vorm aan de toekomst.

“Ik daag je graag uit!”

Iedereen voelt de urgentie dat er iets moet veranderen in het huidige voedselsysteem. Alleen zit de gehele keten toch op een bepaalde manier gevangen. Het gevoel dat je als een partij, organisatie of individu alleen niet zoveel kan veranderen overheerst. Want wil je écht grote stappen maken, dan moet je het samen doen. En juist op dat vlak stagneert het proces. Maar de klok die tikt goed door. Ik denk dat wij in 2025 het huidige voedselsysteem echt al moeten hebben omgegooid, want verandering en vernieuwing is essentieel. Dat is al op redelijk korte termijn, gelukkig zijn er al partijen die nadenken over die verandering. FME brengt bijvoorbeeld in samenwerking met de Provincie Gelderland in kaart wat veelbelovende technologische toepassingen zijn om energie, water en CO2 besparing te realiseren binnen de voedselverwerking.

“Hoe gaat we dat doen?”

Het moet duurzamer, Dat is de wens vanuit de keten, maar dat is ook de vraag vanuit de consument. Ook zij beslissen mee over de toekomst van ons voedselsysteem. In mijn omgeving zie ik veel mensen die het lastig vinden om zelf die verandering op gang te brengen – en dat is waar iedereen mee worstelt, om dit in de praktijk te brengen. Want je haalt op elk feestje veel in huis, veel te veel. Dat houdt mij als mens bezig. Ik denk dat ik best wel bewust in de supermarkt mijn boodschappen doe, maar dat is niet mijn hobby. Aan de andere kant is het zo dat als er voldoende consumenten in beweging komen, die vraag vanzelf verandert. Het voedselsysteem van de toekomst wordt vormgegeven door ketendeelnemers én consumenten. Door samen te werken en te luisteren naar de vraag vanuit de consument, nemen ideeën snel concretere vormen aan met vernieuwing als resultaat.

“Het is tijd voor actie”

Wil jij met mij in gesprek over de toekomst van ons voedselsysteem? Dat kan op 12 december tijdens het AgriFoodTech Platform Disruptie Diner. Chef-kok Gilbert Kolff (Fond Rotterdam) en gastronomisch verhalenverteller Guus Thijssen (Guustronomie) verzorgen samen een speciaal menu in het thema van de avond en brengen innovatieve gastronomie naar jouw bord. Meer informatie? Kijk hier!

Over Marcel van Haren

Marcel werkt sinds begin 2009 bij FME en is begin 2013 begonnen aan het opbouwen van het cluster Agri & Food door een verbindend programma voor de technologische industrie op te zetten. Ondertussen zijn ruim 1.700 bedrijven en 17 brancheverenigingen betrokken en is het cluster een serieuze gesprekspartner voor stakeholders in de voedselketens, bij overheden en onderwijsinstellingen.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.