Blockchaintechnologie brengt transparantie in voedselketen

Gezonde Voeding

Gepubliceerd op: 24 mei 2018

Bitcoin én Blockchain, de technologie achter de cryptocurrencies, zijn trending topics in Nederland. De cryptomunt is razend populair en bijna iedereen kent wel iemand met een paar Bitcoins in zijn digitale wallet. Maar wist je dat Blockchain naast het bankwezen ook het voedselsysteem beïnvloedt? Door landbouwprocessen te monitoren en meer transparantie in de voedselketen te brengen: in dit artikel laten we je zien hoe dat werkt!

Na de financiële sector, zijn nu andere industrieën aan de beurt om Blockchain te omarmen. Herkomst, transparantie, traceerbaarheid en veiligheid zijn belangrijke issues in de voedselindustrie. Het voordeel van de Blockchain-technologie is dat het kan worden toegepast voor al deze zaken. Door elk datapunt van de reis die ons voedsel aflegt in een gedeeld grootboek te loggen, heeft blockchain het potentieel om zowel boeren, producenten, winkeliers als klanten de mogelijkheid te bieden om transparantie in de complexe voedselvoorzieningsketen te ontsluiten.

De betrokken partijen in de voedselvoorzieningsketen opereren echter vaak in silo’s, wat betekent dat zij zelf het gebrek aan transparantie, dat tot inefficiëntie leidt, veroorzaken. Het toepassen van blockchain op de supply chain kan niet alleen de boer, retailer en producent  verbinden, maar kan ook de loyaliteit van de klant en het consumentenvertrouwen vergroten. Het Britse bedrijf Provenance draait een pilot met tonijn. Aangezien meer consumenten om deze transparantie in het voedselsysteem vragen, zullen meer bedrijven in blockchain investeren. Consumenten hebben een grote invloed op de hervorming van de voedselketen door duidelijke en betrouwbare informatie te eisen.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.