AgriFoodTech Platform Congres 14 december

Activiteiten

Gepubliceerd op: 17 november 2016

Van maatschappelijke uitdagingen naar innovatieve oplossingen

Locatie: Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch
Start: 10.00 uur
Toegang: gratis

Registreer jouw aanwezigheid hier!

Wist jij al dat…

…. Er in 2050 meer dan negen miljard monden om te voeden zijn?
… het klimaat tegen die tijd stevig veranderd en landbouwgrond schaarser is geworden?
… Nederland als koploper wordt gezien op het gebied van hoogwaardige voedselproductie en voedseltechnologie?

De Nederlandse AgriFood sector kan niet meer zonder technologische innovaties. Wat zijn dé ‘smart’ oplossingen van de toekomst? Op 14 en 15 december organiseert het AgriFoodTech platform in samenwerking met Mikrocentrum de eerste editie van het AgriFoodTech congres en de gelijknamige vakbeurs. Heb jij deze dagen al in je agenda genoteerd?

Ochtendprogramma:

10.00 uur Ontvangst en registratie
10.30 uur Plennaire opening (Limousin 1)

rv-more-focus-kleinRuud Veltenaar: Shift Happens 2031: Toekomst van Agri & Food

Van maatschappelijke dialogen naar technologisering en ketenintegratie - Ruud Veltenaar zet mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld. In deze context inspireert hij zijn publiek en stimuleert hij persoonlijk leiderschap, innovatief en sociaal ondernemerschap en authenticiteit. Nieuwe inzichten, dogma’s en belemmerende overtuigingen worden kritisch en feitelijk beschouwd. Met een heldere visie en duidelijke agenda voor de toekomst, houdt hij zijn publiek een spiegel voor en creëert hij beweging en actie.

11.15 uur 4 parallellezingen:

1- Limousin 1: Innovatieve techniek voor gezonde voeding & transparantie

Moderator: Krijn Poppe - Research Manager & Economic Research bij Wageningen Universiteit

IBM - Ronald Teijken, Business Development Executive Watson IoT, Big Data/Analytics en IoT verzorgen inzicht in de gehele keten Door Big Data, Analytics en Internet of Things ontstaat meer en meer (deels ongestructureerde) data, maar tevens de behoefte tot meer transparatie in de gehele keten. De sleutel tot transparantie is de decentralisatie van real-time data. De technology die dit mogelijk maakt is Blockchain.

Ronald Teijken: “Nieuwe regels dwingen producenten een hoge mate van transparantie in die supply chain in te bouwen. Maar ook de consument verwacht steeds meer helderheid. Innovatieve oplossingen zoals IoT, Blockchain en een veranderde kijk op het ecosysteem helpen de veranderende vraag te beantwoorden”

Questionmark - Charlotte Linnebank Bodec - Frank de Boeff, Managing Director, Technologie als middel voor een gezonder voedselsysteem

2 - Dexters 15,16,17,18, Voedselverspilling: kans of uitdaging voor agrifoodtech?

Moderator: Antoine Heideveld - Directeur Het Groene Brein

Wageningen UR - Toine Timmermans, Een waardevol, circulair voedselsysteem: halvering van Voedselverspilling in 2030.

Een duurzaam consumptie- en productiesysteem vraagt om een samenhangende aanpak met duizenden verschillende oplossingen. De transformatie van efficiency naar waarde-denken en van lineaire ketens naar circulaire netwerken is cruciaal. Dit moet ook nog eens aansluiten bij de diversiteit aan behoeften van consumenten. Dit is een trigger voor het goed afstemmen van vraag en aanbod in de voedselketen.

Toine Timmermans: “Deze complexe maatschappelijke uitdaging vraagt om transparante en responsieve ketens, die in staat zijn waarde- en betekenisvol voedsel te leveren dat voldoet aan individuele consumentenbehoeftes.”

Q-Point - Mark Bos, Idealisme en commercie in relatie tot voedselverspilling; Idealisme of synergie? Reductie van voedselverspilling staat hoog op de maatschappelijke agenda. De bedrijven en instellingen in verschillende sectoren die te maken hebben met voedselbereiding kunnen door een gerichte aanpak, van aspecten waarop ze zelf direct invloed hebben, de verspilling sterk reduceren en daarbij het commerciële resultaat verbeteren.

Mark Bos: “Reductie van voedselverspilling gaat hand in hand met verbeteren van commerciële resultaten”

ISMC - Reinier Heijenberg - Food waste tegengaan is Klanten Kietelen om voor de Kassa andere Keuzes te maken

3 - Dexters 11,12,13,14 Klimaatverandering: watermanagement in de landbouw

Moderator: Geert Hermans - Innovatiemanager Topsector Agri & Food bij ZLTO
Duo-presentatie van de Waterschappen AA en Maas met Gemeente Someren: een pilot.

Urgenda - Christiaan Kuipers, Koolstof, te veel in de lucht en te weinig in de bodem

Klimaatverandering en de uitputting van de bodem is al gaande. Voorbeelden van enkele crossectorale projecten om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Christiaan Kuipers: “Duurzaamheid is geen doel, maar een middel om ernstige gevolgen te voorkomen.”

Royal HaskoningDHV - Hanneke Schuurmans, Techniek kan, samenwerking moet om oplossing te realiseren.

4 - Dexter 19: Seminar on Innovation Processes in Agriculture by AgriSpin (English)

Agricultural entrepreneurs can be fine inventors, and innovations often emerge from interaction between appropriate actors. How do advisors act in this respect? What can support agencies and administrations do to create space that is conducive for entrepreneurs to become creative?

These are core questions for the European AgriSpin project (“Space for Innovations in Agriculture”, 2015-2017), bringing 15 support agencies from 12 EU countries together to search for answers. Colleagues in mixed teams have visited each other in search of pearls and puzzles. At present, the most interesting stories are being written and analysed, after which conclusions will be drawn for support agencies and public authorities on how to create a conductive climate for innovations at farm level.

The AgriSpin project is part of the European Innovation Partnership programme of the EU, searching for effective ways to connect practice and research. ZLTO is the Dutch partner in the AgriSpin project.

12.45 - 13.45 uur lunch & ruimte voor beursgang

 

Middagprogramma:

Dagvoorzitter, Marijn Frank vanaf 14.00 uur

marijn-frank-dagvoorzitter-agrifoodtechplatform-congres-14-dec-2016

14.00 - 14.30 uur Joris Lohman - Slow Food Movement Het verleden en de toekomst van voedselinnovatie

joris-lohman-kleinHet huidige model van produceren en consumeren staat onder grote druk. Joris Lohman schetst de ontwikkeling van het landbouw en voedselsysteem aan de hand van de transitietheorie, en koppelt hieraan de geschiedenis van innovatie in het voedselsysteem. De huidige tijd kenmerkt zich door chaotische innovatie in alle richtingen, op basis van een veelheid van wereldbeelden en waarden en normen.


14.30 - 15.00 uur Bob Hutten - Hutten Catering/Verspillingsfabriek Met geluk geld verdienen

bob-hutten-agrifoodtech-platform-congres-14-decemberVanuit maatschappelijke relevantie tracht Bob Hutten te komen tot verdienmodellen, Verspilling van Food en Talent zijn twee domeinen waar Hutten het verschil wil maken.
Bob Hutten: Bedrijven die de meest maatschappelijke relevante verantwoordelijkheid nemen zouden het meest moeten worden ontzien als het gaat om belastingen anders gaat duurzaamheid niet vliegen..”

15.00 - 15.30 uur Koffiepauze
15.30 - 16.00 uur Meiny Prins - Priva Creating Climate for Growth

meinyprins-2016-kopie

Meiny Prins - Priva
Innoveren voor een duurzame toekomst doe je samen

16.00 - 16.30 uur AgriFoodTech Dialoog - In gesprek met 3 MKB ondernemers uit de Agri, Food en Tech: Hans Huijbers (Voorzitter ZLTO), Bernd Postma (Managing Director Delicia) en Wouter de Heij (Directeur Top B.V.) Innovatieve technologie als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen. Hoe vergroten we de kansen op succes?
16.30 - 17.00 uur Staatssecretaris Martijn van Dam - Door samenwerking van informatie naar innovatie

martijn-van-dam-agrifoodtech-platform-congres-14-december

Staatssecretaris Martijn van Dam
Nederland als gidsland voor een beter voedselsysteem

17.00 uur Afsluiting & borrel

Meld je hier aan!

Parallel aan dit programma:

14 en 15 december: 2-daagse Innovatieversneller

Hoe kan jouw AgriFoodTech bedrijf denken en handelen als een startup?

Tijdens deze intensieve 2-daagse innovatie bootcamp leer je de skillset, mindset en toolset van The Lean Startup – de methoden en technieken waarmee startups snel en effectief innoveren. Wat is Lean Startup precies? En hoe kan het jou helpen om effectiever en sneller te werken, doorbraak innovaties te creëren en nieuwe markten te openen? Als je meedoet, leer je niet alleen de methodiek achter Lean Startup, Business Model Canvas, Value Proposition Design, Customer Development en Experiment Design, maar belangrijker nog, je gaat ermee aan de slag in de praktijk.

In twee dagen ben je op topsnelheid om je eigen ideeën, projecten en ambities te realiseren!

Kosten van deelname: €250,- per persoon (€ 750,- per team)

Aanmelden?

Tijden:

14 december 9.00 uur (8.00 uur inloop) tot 17.00 uur
15 december 9.00 uur (8.00 uur inloop) tot 17.00 uur

Mede mogelijk gemaakt door: AgriFoodTech Platform, YFM, FoodHub en Innomics AgriFoodTech.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.