8 x ‘smart food’ oplossingen van de toekomst

Gezonde Voeding

Gepubliceerd op: 27 oktober 2016

Al eerder publiceerden wij berichten over voedselinnovaties zoals meelwormmargarine, gekweekte worst en genetisch gemodificeerde rijst. Maar hoe staat het wereldwijd met de ‘smart food’ oplossingen van de toekomst?

Honger en voedselverspilling zijn de twee belangrijkste indicatoren van de status van het wereldwijde voedselsysteem. In 2050 zijn er mee dan negen miljard monden om te voeden, daarentegen is het klimaat tegen die tijd stevig veranderd. Wat zijn duurzame ‘smart food’ oplossingen waarmee we de toekomst smakelijk tegemoet kunnen?

#1 De burger zonder vlees

De organisatie ‘Impossible Foods’ heeft als missie om de smaak en textuur van vlees na te maken in de vorm van een compleet plantaardige burger. Deze burger moet de wereldbevolking minder vlees laten eten omdat hij écht ontzettend veel op een gewone hamburger lijkt.

#2 Chips van krekelmeel

Six Foods heeft mais, chiazaad, erwten en krekelmeel gecombineerd om een gezonde snack te produceren die het milieu zo min mogelijk belast. Krekels zijn rijk aan proteïnen, calcium en ijzer. Deze chips promoot het gebruik van insecten in voedsel in de westerse wereld.

#3 Van koffiefruit naar koffiemeel

Koffiebonen zijn de pitten van een koffiekers. De schillen worden normaal als afval beschouwd en in een vroegtijdig stadium van de koffieproductie weggegooid. Nu worden deze schillen tot meel gemalen en gebruikt in brood en ander voedsel. Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen in de toekomst?

#4 Urban farming in Singapore met hoge bevolkingsdichtheid

Hoe is het mogelijk om veilige, verse groenten te verbouwen in Singapore met haar hoge bevolkingsdichtheid? SkyGreens heeft een antwoord. Hun verticale landbouwsysteem biedt ruimte voor een grote oogst die om minimale hoeveelheden kunstmest, ruimte en water vraagt.

#5 Zonne-energie druppelirrigatie

In het zonovergoten Kenia telt elke druppel water. Een betaalbaar irrigatiesysteem op zonne-energie van SunCulture is de oplossing voor landen met een warm klimaat. Het bespaart tachtig procent water door elke druppel direct op de plant te sprenkelen.

#6 Goedkope tractors verhuren voor kleine(re) boerenbedrijven

Een auto delen? Dat doen al meerdere mensen. Een tractor delen? Dat is een goed idee. Het verhuren van goedkope tractors aan verschillende, kleine boerenbedrijven is de oplossing om de aanschaf van dure, milieuonvriendelijke tractors terug te dringen.

#7 ‘Lelijke’ groente en ‘misvormd’ fruit aantrekkelijk maken

Een tweebenige wortel of een verkleurde tomaat? Supermarkten – nationaal en internationaal – doen er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan door ook de lelijke eendjes te verkopen, al dan niet tegen een lagere prijs.

#8 Overgebleven eten in restaurants via app verkopen

Er is een ‘Too Good To Go app’ waar restaurants zich op kunnen aanmelden om overgebleven eten en maaltijden te verkopen.

AgriFoodTech Platform houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselinnovatie!

Bron: Treehugger

Agenda / Evenementen

13-12-2017

AgriFoodTech Platform Congres 2017

Brabanthallen Den Bosch

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.