7 AgTech ontwikkelingen uit 2017 die ook 2018 domineren

Nieuws

Gepubliceerd op: 17 januari 2018

In 2017 hebben we je via dit platform op de hoogte gehouden van de vooruitgang in AgriFoodTech: van ontwikkelingen in de landbouw tot vernieuwingen in de voedselindustrie. Ook komend jaar verwachten wij dat professionals uit de agrifood de volgende innovaties blijven adopteren en volgen:  

  1. Robots als collega’s

Asperges steken, paprika’s herkennen, friet sorteren of een maaltijdsalade en bijbehorende dressing apart verpakken: de aankomende generatie robots is in opkomst. Maar de robots moeten sneller van de ontwikkelingsfase naar fabriekshal of het land worden gebracht.

Een robot die op zeer korte termijn als collega kan worden ingezet is de Xaver robot. Een zwerm XCaver robots bestaat uit zes tot twaalf machines, die gezamenlijk een hectare per uur kunnen inzaaien. Iedere robot praat continu de centrale computer. Valt een robot uit, dan wordt zijn plaats automatisch door de anderen ingenomen. Nu al  is er interesse voor de machines uit Duitsland, Australië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Afrika en Nederland. De eerste machines moeten nog dit jaar zaaien. De innovatie won een zilveren medaille op de 2017 Agritechnica, een tweejaarlijks evenement in Hannover, Duitsland.

  1. Drones

De inzet van drones is al heel normaal, maar toch zijn er nog eindeloze mogelijkheden. Een hele zwerm samenwerkende drones (drone swarms) is in staat om onkruid in kaart te brengen, drones maken geo-referenced foto’s waarmee nauwkeurige metingen geanalyseerd kunnen worden en het is mogelijk om met drones de kwaliteit van gewassen in kaart te brengen.

Terwijl sommige partijen nog twijfelen over de rol van deze apparaten in de landbouw, zijn andere deskundigen overtuigd van de inzet van drones. Vooral op het gebied van onkruidbestrijding en het identificeren van probleemgebieden, brengen drones waardevolle informatie – die in sommige gevallen met het blote oog nog onzichtbaar is – in kaart.

  1. Sensoren voor een betaalbare prijs

Omdat de drone ‘DJI Phantom 4’ is uitgebreid met de Double 4K Sensor hebben landbouwkundigen en telers er een handige assistent bij! Het dronebedrijf DJI heeft van deze drone een professionele, geavanceerde drone gemaakt voor een betaalbare prijs. Het is een instrument dat gewasproblemen eerder en nauwkeuriger identificeert. De sensor heeft vijf spectrale banden – blauw, groen, rood, rood, rood en bijna infrarood (NIR). Dit stelt gebruikers in staat om visuele bandbeelden en vegetatie-indexcijfers te verzamelen. De beelden met dubbele 4K-kwaliteit zorgen ervoor dat gegevens kunnen worden verzameld die extreem waardevol zijn voor agrifood-professionals.

  1. Data te koop

Het bedrijf Farmobile uit Kansas startte eind 2014 met het idee om data van agrarische bedrijven te bundelen en aan commerciële partijen aan te bieden. Farmobile treedt op door de data te verzamelen en centraal op te slaan. Een deelnemer moet eerst goedkeuring geven voor zijn gegevens daadwerkelijk worden verhandeld. In 2016 hebben boeren die gebruik maakten van samen meer dan 4.000 elektronische veldrecords (EFR’ s) gecreëerd. Het resultaat is een schat aan informatie voor kopers die geïnteresseerd zijn in machine- en landbouwkundige gegevens. De data wordt gebruikt om digitale diensten of platforms te voeden of om vergelijkingen mogelijk te maken op zoek naar innovatieve doorbraken.

Gedurende het seizoen kunnen gebruikers de data uitlezen via een simpele app. Zo gebruikt deelnemer Guentzel het voor telematrie, om zijn machines in de gaten te houden, en de beschikbare machines efficiënter in te plannen

  1. Coatings

Het adviescentrum Biomygreen stond in 2017 op plaats 28 in de MKB Top 100. Het bedrijf ontwikkelde Mycoat, een natuurlijke coating voor zaaizaden, die is gemaakt van natuurlijke stoffen met mycorrhizaschimmels. Deze schimmels zorgen voor de overdracht van voedingsstoffen in de bodem naar de planten.

In de coating van de natuurlijke stoffen zitten sporen van de schimmels die blijven leven. Zodra het zaad kiemt, groeien de schimmels mee met de wortels. Daardoor zijn de schimmels direct effectief. Biomygreen ontwikkelt coatings voor verschillende gewassen, zoals uien, peen, mais, granen en vlas.

  1. Circulaire economie

Verschillende bedrijven verwerken reststromen uit de agrifood-industrie tot hoogwaardige clean label-ingrediënten en producten. Een voorbeeld zijn de Vega-choqs van Orfi-Food,  een bedrijf dat op plaats 70 in de MKB Top100 stond in 2017. Dat zijn gezonde groentepops met een binnenkant van krokante groente en een buitenkant van chocolade.

Voor de productie maakt Orfi-foods gebruik van groenten die niet de gewenste vorm hebben en op groenteveilingen zouden worden afgedankt en vernietigd. Door er hagelslag en andere gezonde producten van de te maken, geeft het bedrijf de groenten alsnog waarde.

  1. Eten als medicijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen hebben in opdracht van ZonMw de actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten gebundeld. In de kennissynthese gaan ze in op voedingsadviezen in behandelrichtlijnen en de toepassing van voedingsadviezen in reguliere zorg. Ook worden barrières benoemd die effectieve inzet van dieetbehandelingen in de weg staan. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk. Zo zijn er nog veel verbetermogelijkheden voor het meten van effectiviteit van voedingsadviezen in de praktijk.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.