Deze 5 agrifood-innovaties volgen wij in 2019 op de voet

Innovaties

Gepubliceerd op: 19 december 2018

Er gebeurt veel op het gebied van innovatie in de voedsel- en landbouwsector. De toepassingen van drones, data en robotica voeren al jaren de trend-lijstjes, maar staan desondanks nog in de kinderschoenen. Pas over 5 tot 10 jaar gaan we deze innovaties massaal terugzien in de agrifood-wereld. Onderstaande 5 innovaties op het gebied van voedseltechnologie hebben ook een grote impact op de (nabije) toekomst van de voedselproductie.

1. Insecten als eiwitvervanger voor rundvlees, kip of varkensvlees 

Hoewel het eten van  insecten haast de norm is in de rest van de wereld, komt dit in ‘het Westen’ nog niet op grote schaal voor. Daar brengen startups als Exo verandering in! Dit bedrijf brengt insecten-eiwitrepen op de markt.

Het lijkt – door de grote interesse door investeerders – erop dat veel belangrijke spelers ervan overtuigd zijn dat insectenproteïne ‘the next big thing’ zou kunnen worden in de wereld van voedselinnovatie.

Als de populariteit ervan groeit, kan dit een geheel nieuwe industrie aanwakkeren en honderden, zo niet duizenden banen creëren. Hoewel het misschien niet aantrekkelijk is om insecten in hun ‘natuurlijke’ vorm te eten, is het helemaal geen gek idee om gemalen sprinkhanen, krekels en kevers te gebruiken als eiwitvervangers in onze favoriete recepten te vervangen.

2. Vertical Farming

Oprichter en CEO Omar Al Jundi van Badia Farms vertelt in deze video over de noodzaak van vertical farming in het Midden-Oosten. ‘We zijn een regio met een agrarisch probleem: het grootste deel van het jaar groeit hier niets. Deze haalbare oplossing is nodig voor de landbouw en het verbouwen van gewassen.’ Lees hier meer over de innovatieve boerderij op het Al Quoz-industrieterrein in het hart van Dubai.

3. Kweekvlees 

In 2013 presenteerde hoogleraar Mark Post de eerste kweekburger ter wereld. In 2015 liet hij, wat provocerend, op een landbouwconferentie in Darwin, Australië personen van de vleeslobby een stukje kweekvlees proeven. Sinds die tijd is er veel gebeurd in de wereld van de voedseltechnologie en zijn er meerdere bedrijven naast Mosa Meat – het bedrijf van Hoogleraar Post en Peter Verstrate – die zich hebben gericht op de kweekvleesmarkt.

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar positiever geworden over kweekvlees. Nu is 74 procent positief over de productie van kweekvlees; 5 jaar geleden was dat nog 63 procent. Een innovatie die we ook in 2019 in het vizier houden, toch zal het nog jaren duren voordat kweekvlees in de supermarktschappen is te vinden.

4. Verduurzaming 

Marcel van Haren (FME): ‘Het moet duurzamer, Dat is de wens vanuit de keten, maar dat is ook de vraag vanuit de consument. Ook zij beslissen mee over de toekomst van ons voedselsysteem. In mijn omgeving zie ik veel mensen die het lastig vinden om zelf die verandering op gang te brengen – en dat is waar iedereen mee worstelt, om dit in de praktijk te brengen. Want je haalt op elk feestje veel in huis, veel te veel. Dat houdt mij als mens bezig. Ik denk dat ik best wel bewust in de supermarkt mijn boodschappen doe, maar dat is niet mijn hobby. Aan de andere kant is het zo dat als er voldoende consumenten in beweging komen, die vraag vanzelf verandert. Het voedselsysteem van de toekomst wordt vormgegeven door ketendeelnemers én consumenten. Door samen te werken en te luisteren naar de vraag vanuit de consument, nemen ideeën snel concretere vormen aan met vernieuwing als resultaat.’

5. Blockchain

Na de financiële sector, zijn nu andere industrieën aan de beurt om Blockchain te omarmen. Herkomst, transparantie, traceerbaarheid en veiligheid zijn belangrijke issues in de voedselindustrie. Het voordeel van de Blockchain-technologie is dat het kan worden toegepast voor al deze zaken. Door elk datapunt van de reis die ons voedsel aflegt in een gedeeld grootboek te loggen, heeft blockchain het potentieel om zowel boeren, producenten, winkeliers als klanten de mogelijkheid te bieden om transparantie in de complexe voedselvoorzieningsketen te ontsluiten.

Agenda / Evenementen

Geen events bekend

Videokanaal

Het AgriFoodTech Platform heeft de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de voedselproductie in beeld gebracht.